Londra Gezi Rehberi (İngiltere)
Dünyanın en işlek şehirlerinden biri olan Londra, Birleşik Krallık ve İngiltere’nin en büyük şehri olmasının yanı sıra canlı ve çok kültürlü başkentidir. Güneydoğu İngiltere’de Thames Nehri kıyısında Romalılarca Londinium adıyla kurulan Londra 2 bin yıl boyunca önemli bir yerleşim olmuştur. Hackney’den tarihi Westminster’a ve Richmond’dan büyük Kensington ve Chelsea’ye kadar 32 ilçesinin her biri kendine özgü bir karaktere sahiptir.
Dünyanın en önemli global kentlerinden birisi kabul edilen Londra, heyecan verici yerleri, tarihi eserleri ve son teknoloji mimarisi, dünya çapında ünlü üniversite, tiyatro ve müzeleri, şaşırtıcı sayıda geniş açık yeşil alanlarının yanı sıra muhteşem otel, restoran ve barları ile dünyanın en önemli turist destinasyonlarından da birisidir. Kent merkezi 8,825,000 (2017) metropol alanı ise 14,040,163 (2017) kişiyi barındıran İngiltere’nin en kalabalık kenti Londra aynı zamanda uluslararası havayolu ulaşımı açısından dünyanın en çok ziyaret edilen şehridir. 1831-1925 arasında dünyanın en kalabalık şehri olan Londra Avrupa kıtasının 9,787,426 (2011) nüfuslu Paris’ten sonra en kalabalık ikinci kentidir.
St Paul’s’tan Shard’a ve National Gallery’den Tate Modern’e kadar her fırsatta eski ve yeninin büyüleyici bir karışımı sunan zamansız bir şehir olan Londra Unesco Dünya mirası listesinde yer alan dört siteyi (Londra Kulesi, Westminster Sarayı, Westminster manastırı, St. Margaret Kilisesi) barındırmaktadır.
GMT veya Greenwich Ortalama Zamanı
Londra’nın güneydoğusundaki tarihi Greenwich banliyösünde yer alan Kraliyet Rasathanesi Britanya Adaları’nın standart zaman dilimi GMT veya Greenwich Ortalama Zamanı (Greenwich Mean Time) olup, rasathanenin üzerinde bulunduğu meridyen başlangıç meridyeni (0°) kabul edilmekte, UTC kullanılmaya başlanmadan önce dünyadaki saat ayarlamaları Greenwich’ten geçen meridyene göre yapılmaktaydı. GMT’a göre 12 saat doğuda, 12 saat batıda olmak üzere, yeryüzü 24 saat dilimine bölünmüş olup, Greenwich meridyeninden doğuya doğru gidildikçe saatler ileri (+), batıya doğru gidildikçe geri (-) gitmektedir. 1884’te dünyada baş meridyen çizgisi olarak Londra’daki Greenwich seçilmekle birlikte de Osmanlı kendi coğrafyasında Ayasofya’dan geçtiği varsayılan ‘Arz-ı Halife’ veya ‘Arz-ı İstanbul’ meridyen çizgisini kullanmıştır.
Merkez (Central London)
Bloomsbury, Camden ilçesinin bir parçası olup, British Museum ve Londra Üniversitesi ile sayısız tarihi evin, parkların bulunduğu ünlü tarihi bölgedir.
City veya City of London,tarihi Londonium kentinin Roma surları içinde orijinal olarak geliştiği ve Londra’nın geri kalanından ayrı olarak kendi başına bir şehir olduğu yerin adıdır. Dünyadaki en önemli finans merkezlerinden biri olan City, tarihi sokakları üzerinde Ortaçağ kiliseleri ile modern gökdelenleri birlikte barındırmaktadır.
Covent Garden, Westminster Şehri ve Camden İlçesinin bir kısmında yer almakta olup, kentin önemli tiyatrolarını da barındıran ana alışveriş ve eğlence bölgelerinden birisidir.
Holborn-Clerkenwell, Londra’nın Batı Yakası (London’s West End) ile Londra’nın finans bölgesi (London financial district) arasındaki tampon bölge oup, avukatlar
için profesyonel derneklere (Inns of Court) ev sahipliği yapmaktadır.
Leicester Square veya Leicester Meydanı, Çin Mahallesi, Trafalgar Meydanı ve Piccadilly Circus ile Londra’nın sinema ve tiyatro alanının merkezini oluşturan West End bölgesi içerisindedir.
Mayfair-Marylebone, Londra merkezinin batısında ve şehrin önde gelen alışveriş caddelerinin çoğunu içeren bölgedir.
Notting Hill Kuzey Kensington’da dünyaca ünlü karnaval ve pazar yeridir.
Paddington-Maida Vale Kuzeybatı Londra’nın orta kesiminde Geniş bir yerleşim bölgesidir.
Soho, Londra’nın son derece şık restoranlar, kafeler, kulüpler ve caz barlarıyla ünlü semtidir.
South Bank, Thames nehrinin güney tarafında şehrin güzel manzaralarına, birkaç tiyatro ve London Eye’ı barındıran bölgedir.
Güney Kensington veya Chelsea, Hyde Park, ünlü mağazalar, birçok müze ve Kral Yolunu barındıran bölgedir.
Westminster, Buckingham Sarayı, Westminster Sarayı ve Westminster Manastırı gibi çok sayıda tarihi ve kültürel mekânı barındıran bölgedir.
İç Londra (Inner London)
Camden, Kuzey Londra’da Camden Kasabası ve civarını içeren bölgedir.
East End veya Doğu Ucu, The City’nin doğusundaki Londra’nın iç kesimindeki geleneksel işçi sınıfı yerleşimi olup, Shoreditch, Hoxton ve Old Street bölgesindeki popüler barlar, sanat galerileri ve parklarıyla ünlüdür.
Greenwich, Thames Nehri’nin güney kıyılarında, Greenwich Meridian (GMT), Greenwich Gözlemevi ve Ulusal Denizcilik Müzesi’ni barındıran yerleşimdir.
Hackney, son dönemde popüler bir mekân olan semt olup, kafe ve barların yanı sıra gelişen bir sanat sahnesine de ev sahipliği yapmaktadır.
Hammersmith ve Fulham, BBC’ye ve profesyonel bir futbol takımına ev sahipliği yapmaktadır.
Hampstead, Kuzey Londra harika açık alanlara sahip bohem bir semttir.
Islington, Clerkenwell’in kuzeyinde yer alan bölge 90’lardan itibaren önemli bir gelişme sürecine girmiştir.
Lambeth, Thames’ın güneyinde yer alan çok etnikli bir yapıya sahip olup nüfusunun %38’ini göçmenler oluşturmaktadır.
Southwark-Lewisham, Londra merkezinin güney doğusunda bulunan kozmopolit bir semt olup, dünyadaki herhangi bir etnik grubun restoranını bulmak mümkündür.
Wandsworth, Thames Nehri’nin güneyinde yer alan semtin kuzeyi açık yeşil parklar, güney ise yoğun konut bölgesinden oluşmaktadır.
Dış Londra (Outer London)
West, eski İngiliz ilçesi Middlesex’in büyük bölümünü oluşturan semt Heathrow Havaalanına ev sahipliği yapmaktadır.
North, eski Middlesex ve Hertfordshire ilçelerinin bir parçası olan semt gür yeşil üst orta sınıf (burjuva) banliyölerinden oluşmaktadır.
East, Essex ilçesinin bir kısmı, Beckton, Dagenham ve Barking gibi Thames Nehri’nin eski sanayi bölgelerinde yer alan semt 2012 Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmıştır. Avrupa’nın en büyük şehir içi alışveriş kompleksi olan Stratford City alışveriş merkezi ve Olimpiyat Parkı eğlence kompleksi burada bulunmaktadır.
South, her boyut ve stilde birçok banliyö ve birçok ticari ve kültürel merkezi barındıran bir semttir.
Richmond-Kew, Thames nehri manzarası, Hampton Court Sarayı, botanik bahçeleri ve bazı büyük park alanlarını içeren bir semttir.
Wimbledon, Her yıl düzenlenen Wimbledon tenis şampiyonasına ev sahipliği yapan semttir.
Londra Etkinlik Takvimi
Londra Kısa Film Festivali (London Short Film Festival) 11-20 Ocak 2019’da 16.sı gerçekleştirilecek
Lumiere London 18-21 Ocak Bu göz kamaştırıcı ışık festivalinde 40’tan fazla sanatçı, Londra’nın en ikonik binalarından bazılarını gece sanat sergilerine dönüştürüyor.
Çin Yeni Yılı (Chinese New Year) Renkli geçitler ve canlı müzik performanslarıyla dolu Londra’nın Çin Yeni Yılı kutlamaları 5 Şubat 2019 Salı günü gerçekleştirilecek
Kanser Araştırmaları Britanya Kürek Yarışı (The Cancer Research UK Boat Race) 7 Nisan 2019’da Oxford ve Cambridge Üniversiteleri‘nin elit kürek takımları
Thames Nehri boyunca yarışacaklar
Londra Maratonu (London Marathon) 28 Nisan 2019, Pazar günü koşulacak başkentin en tanınmış spor etkinliklerinden biri olan Londra Maratonu, her yıl yaklaşık 40.000 koşucunun katılımının yanı sıra, daha fazla seyircinin de ilgisini çekiyor.
RHS Chelsea Flower Show 21-25 Mayıs 2019 Bu ünlü ve rengârenk çiçek şovu Mayıs ayında beş gün boyunca Londra’nın en prestijli mahallelerinden birini yenilikçi bahçeleri ve ilgi çekici sergileri, dönüştürüyor.
FA Cup final Başlangıç: 11 Ağustos 2018, Cumartesi; Bitiş:18 Mayıs 2019, Cumartesi. İngiliz futbolunun en çok sevilen yarışmalarının doruk noktası olan FA Cup Finali, Wembley’de gerçekleşecek
Renklerin Askerleri (Trooping of the Colour) 9 Haziran 2019. Yılın klasik kraliyet etkinliklerinden biri olan Renklerin Askerleri kraliçenin (ya da kraliyet ailesinin kıdemli bir üyesinin) Kraliçe’nin resmi doğum günü olarak belirlenen günde Atlı Muhafız birliklerini görmeye gittiği gündür.
Londra Açık Bahçe Meydanları (London Open Garden Squares) 8-9 Haziran 2019. Londra’nın yemyeşil meydanları, başkentin en ayırt edici özelliklerinden biri
olup, bu etkinlik, normalde halka kapalı olan bazı meydan ve bahçeleri görme fırsatı sağlamaktadır.
Wimbledon Tenis Turnuvası 2019; Başlangıç: 1 Temmuz, Pazartesi saat 15:00; Bitiş: 14 Temmuz, Pazar
Barclaycard British Summer Time 13 Temmuz 2019. Her yaz Hyde Park’ta bir dizi açık hava konseri için dev bir sahne inşa edilmekte olup, 2018’de Roger Waters, The Cure, Eric Clapton, Michael Bublé ve Bruno Mars sahne almıştır.
Pride in London Parade 7 Temmuz 2019 Bu yıllık geçit töreni, Londra’daki LGBTQ + topluluğu tarafından düzenlenmektedir.
BBC Proms Dünyanın en büyük klasik müzik festivali, 2018’de 13 Temmuz-8 Eylül arasında Royal Albert Hall’da ve Londra’daki diğer mekânlarda gerçekleşen dolu bir konserler programı ile geri dönmüştür. 2019 yılında 19 Temmuz – 14 Eylül arasında gerçekleştirilmesi beklenmektedir.
Buckingham Sarayı turu Temmuz- Eylül 2019. Dünyanın kalan en son kalan çalışma saraylarından biri, bu yaz kapılarını tekrar açacak ve halkın görkemli
odalarına ve lüks iç mekânlara hayran kalmasına izin verecek. Biletler 24 £’dan başlayan fiyatlarlarla satılmaktadır.
Notting Hill Karnavalı (Notting Hill Carnival) 2019; Başlangıç: 24 Ağustos, Cumartesi; Bitiş: 27 Ağustos, Salı. Avrupa’nın en büyük sokak festivallerinden biri olan Noting Hill Carnival, her Ağustos Bank Holiday’de bu ünlü mahallede dolaşan Karayip kültürünün gösterişli bir kutlamasıdır.
Totally Thames 1 Eylül 2019 – 30 Eylül 2019 Eskiden BMayor’s Thames Festival olarak bilinen bu yıllık festivalde nehir alayı, ancak mükemmel bir dizi etkinlik, sergi ve daha fazlası var.
Londra Tasarım Festivali (London Design Festival) 14-22 Eylül 2019 West End, East End ve South Kensington’daki sanat merkezleri, galeriler, stüdyolar ve kamusal alanlarda gerçekleştirilecek.
Open House London 21-22 Eylül 2019 Bu harika mimari festival, Londra genelinde yaklaşık 800 mekânda gerçekleştirilmektedir.
Londra Restoran Festivali (London Restaurant Festival) 2018’de 1-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ve başkentin çeşitli mutfaklarından oluşan bir kutlama London Restaurant Festival, seçkin menülerden örnekler alma ve başkentin en iyi yemek mekânlarından bazılarında bir defalık deneyimlerin keyfini çıkarma şansı veriyor.
Frieze Art Fair 4-7 Ekim Bu genişleyen sanat festivali Talks (dinamik bir dizi panel tartışması), Frieze Music (off-site mekanlarında canlı performanslar) ve Frieze Live (performans ve katılım çalışmaları için bir alan) dahil olmak üzere yoğun bir programa sahiptir.
EFG Londra Caz Festivali (BFI London Film Festival) Bu BFI’nin yıllık festivali, Ekim ayında başkentteki mekanlarda sergilenen 300’den fazla film, belgesel ve kısa film sergilenmesini sağlıyor. Etkinlikte ayrıca bir ödül töreni de bulunmaktadır.
EFG Londra Caz Festivali 15 Kasım 2019 – 24 Kasım 2019 Festivalde ünlü isimler ve geleceğin yeteneklerinin caz performansları sergileniyor.
Noel ışıkları açık (Christmas Lights Switch On) Londra’nın en ünlü, ancak en yüksek caddeleri, Oxford Street ve Regent’s Street’te Kasım ayının başından itibaren ışıklandırılmakta ayrıca müzik dinletileri ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Lord Mayor’ın Gösterisi (Lord Mayor’s Show) Londra Belediye Başkanı’nın, Kraliyet Taçına olan sadakatini göstermesi töreni Kasım ayında gerçekleştirilmektedir.
Noel Şarkıları (Carol services) Aralık ayında ilk haftadan itibaren, yılbaşı koroları Trafalgar Meydanı’ndaki Norveç Noel ağacının altında yardım için şarkı söylüyorlar.
Londra Görülmesi Gereken Yerler
British Museum
British Museum, hem kendi mimari bir güzelliği hem de dünyanın en ünlü tarihi ve sanat eserlerini barındıran Londra’daki en iyi müzesidir. British Museum’a giriş
ücretsiz olup, Rosetta Taşından, Elgin Mermerleri’ne, Lindow Man’a kadar uzanan milyonlarca nadide eseren muhteşem koleksiyonu her sanat tarihi ve arkeoloji meraklısının rüyasıdır. British Museum’u bir kerede veya bir günde gezmek bunaltıcı olacağından en çok ilginizi çeken sergileri seçmeniz ya da birkaç gün ayırmanız akıllıca olacaktır.
Londra Kulesi (Tower of London)
Buckingham Sarayı ile karşılaştırıldığında dış cephesi her ne kadar çirkin olsa da 12 tanesi ziyaretçilere açık çok sayıda kuleden oluşan Londra Kulesi’nin iç mekânı her zaman hareketli olup, görmeye değer detayları saklamaktadır. Ortaçağ işkenceleri, idamlar ve kraliyet ailesinden ünlü mahkumlaryla Londra Kulesi uzun bir süre için kendini şehrin karanlık tarihinin merkezinde bulmuştur. 1066’da Normandiya Dükü I. William (William the Conqueror) tarafından inşa edilen tarihi kale, Kraliyet Majestelerinin hapishanesi, infaz alanı, kraliyet gözlemevi, kraliyet hayvanat bahçesi ve askeri bir depo olarak hizmet vermiştir. Eğer Britanya kralları tarihine aşinaysanız ünlü taç mücevherleri sergisini kaçırmayın ki göreceğiniz öğeler arasında, Kraliçe tarafından giyilen İmparatorluk Devleti Taç’ı ve Egemenlik Asası’nın Haçı bulunmaktadır. Bir saatten fazla
zamanınız varsa, giriş biletinize dahi olan Yeoman Warders’ı (kule muhafızları) ve VIII. Henry, I. Charles ve II. James ‘in eserleri ile birlikte 350 yıllık bir sergi olan “Kings of Line” sergisini bulabileceğiniz Beyaz Kule’yi (White Tower) ziyaret etmeyi unutmayın. Londra kulesi giriş ücreti yetişkin ziyaretçi kişi başı online bilet £22.70 bağışla birlikte £25.00, 5-15 yaşları arasındaki çocuklar online bilet £10.75 veya bağışla birlikte £11.90, 60 yaş üstü veya 16-17, engelli veya öğrenci online bilet £17.70 veya bağışla £19.50’ıdr.
Buckingham Sarayı (Buckingham Palace)
Kraliçe II. Elizabeth’in Londra’daki evi Buckingham Sarayı, kraliçenin özel bölümleri hariç yaz aylarında ayrıca kış ve ilkbaharın önceden tarihlerinde turlara açıktır. Bu turlarda Turda kraliçenin ve kraliyet ailesinin üyelerinin devlet, tören ve resmi işlere ev sahipliği yaptığı 19 Devlet Odasına erişiminiz olacaktır. Sarayda tarihi avizeler, şamdanlar, Rembrandt ve Rubens’in tabloları, seçkin İngiliz ve Fransız mobilyaları ile Royal Collection’dan en muhteşem parçaları sergilemektedir.
Portobello Road Pazarı (Portobello Road Market)
Notting Hill semtinde bulunan Notting Hill’in ana caddesi olarak kabul edilen uzun Portobello Yolu’nda kurulan Portobello Road Market Pazarı, antikalar, sanat
eserleri, mücevher, giyim ve yemek dâhil olmak üzere bir bitpazarında bulabileceğiniz her şeyi satan bin civarında tüccarla doludur. Dünyanın en büyük antika pazarı kabul edilen Portobello Road Market’te antika çay setleri, kaliteli hediyelik eşyalar ve Banksy rekreasyonlarını bolca bulmak mümkünken Ladbroke Grove Tube durağının yakınında pazarın sonunda moda tutkunlarına hitap eden giyim-kuşam ürünleri satılmaktadır.
Westminster Manastırı (Westminster Abbey)
Birçok kraliyet düğün ve taç giyme törenine ev sahipliği yapan bir Ortaçağ kilisesi olup, Geoffrey Chaucer, Charles Dickens ve Rudyard Kipling gibi bir çok ünlü yazarın son istirahat yeridir. Ayrıca I.Elizabeth ve Mary Tudor’un mezarları da buradadır.
Piccadilly Circus
Londra’da West End’in girişi olan Piccadilly Circus gezginlerce New York Times Meydanı ile kıyaslanmaktadır. Piccadilly Circus, beş işlek yolun buluştuğu meydan
olup, işadamları, alışverişe çıkan kadınlar ve daha pek çok kişinin katıldığı Londra’nın koşuşturmacasının merkezidir.
Hyde Park ve Kensington Bahçeleri (Hyde Park & Kensington Gardens)
Bir zamanlar Kral VIII. Henry için istirahat alanı olarak hazırlanan batıda Kensington Sarayı’ndan Oxford Caddesi’ne kadar uzanan bu uzun yol günümüzde halka ücretsiz açık olup, keyifli anılar arayan gezginler için Londra’daki mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir. Hyde Park’ın dolambaçlı yolları üzerinde kuğuları ve tekneleri ünlü sakin Serpentine Gölü’nü, Diana’nın Galler Anıtı Çeşmesi’ni hatta 19. yüzyıldan beri kamuya açık konuşma ve tartışmalar için kullanılan zamanında Karl Marx, Vladimir Lenin ve George Orwell ‘ın da konuşma yaptığı Speakers Corner’ı ziyaret edebilirsiniz. Yürüyüşünüze devam ederseniz Albert Anıtı, İtalyan Bahçeleri ve Galler Prensei Diana anıtının yer aldığı Kensington Bahçeleri’nden geçersiniz.
Ulusal Galeri (National Gallery)
Trafalgar Meydanı’nda yer alan Londra Ulusal Galerisi, gezinmek için renk kodlu bir harita gerektirecek kadar büyük ve labirent gibi dolambaçlı bir iç mekana
sahiptir. Girişi ücretsiz olan National Gallery’de İtalyan Rönesans başyapıtları ve Fransız İzlenimci ressamların eserleri de dâhil olmak üzere, 13-19. Yüzyıllardan kalma Batı Avrupa resim geleneğini yansıtan tablolar yer almaktadır. 2,300 tablo arasında Botticelli’nin “Venüs ve Mars” ve Van Gogh’un “Ayçiçekleri” gibi ünlü resimleri bulunmaktadır.
West End Tiyatro Bölgesi
Londra’nın West End tiyatro bölgesinde bir tiyatro oyunu seyretmek, New York‘a yapılacak bir gezi sırasında Broadway’de bir oyun izlemek kadar gerekli. Tiyatroya özel bir ilginiz yoksa bile özellikle tiyatroların çoğunun yoğunlaştığı Leicester Meydanı’na yakın bir atmosferin gece geç saatlerde dolaşmaya değer olduğu söyleniyor.
Kule Köprüsü (Tower Bridge)
Parlamento ve Big Ben ile birlikte Tower Bridge, Londra’nın en ünlü mimari yapılarından birisi olup, Thames Nehri üzerinde yer alan, iki katlı bir (büyük gemilerin geçmesi gerektiğinde yükselen) açılır kapanır köprüdür. Londra Kulesine yakın olduğu için “Kule Köprüsü” olarak adlandırılan, 1886’da inşaatına başlanıp, 1894’te kullanıma açılan yapı, baskül köprü türü köprülerin en ünlülerinden biridir. Tower Bridge yüksek seviyede iki yatay yürüyüş yolu ve aşağıdan bir araba yoluyla birbirine bağlanmış iki kuleden oluşmaktadır. Köprü üzerinden Londra Kulesi’nin, St. Paul Katedrali’ni ikonik kubbesini ve Londra siluetini seyredebilirsiniz.
Tate Modern
Thames boyunca South Bank’ta bulunan Tate Modern, İngiliz sanatının ulusal koleksiyonunu oluşturan 70.000 sanat eserine ev sahipliği yapan dört müzeden oluşan bir grubun (hepsi birden ‘Tate’ dördü birden ‘Tate Modern, Tate Britain, Tate Liverpool, Tate St Ives’) bir parçasıdır. Diğer üç müzeye göre daha çağdaş tarzdaki parçaları barındıran Tate Modern pek çok İngiliz sanatçının yanı sıra Dalí ve Picasso gibi dâhilerin eserlerini de barındırmaktadır.
Churchill Savaş Odaları (Churchill War Rooms)
Churchill Savaş Odaları, Başbakan Winston Churchill ve savaş kabinesinin bomba baskınlarından korunmak için kullandığı ve İkinci Dünya Savaşı sırasında atacağı adımları tasarladığı yer altı sığınağının adıdır.
Camden Market
Londralılar hatta başkent dışında yaşayanlar, Camden mahallesine yayılmış birden fazla pazardan oluşan Camden Market’te bir sabah ya da öğleden sonra
geçirmekten hoşlanırlar. Sabah saat 10’dan kurulan Camden Market’te mobilyadan yiyecek ve modaya kadar her türden ürünün satıldığı yaklaşık 200 tezgâh kurulmaktadır.
Parlemento Binası (Houses of Parliament)
Lordlar Evi ve Avam Kamarasından oluşan Parlamento Binası, Westminster Sarayı’nın içinde bulunmakta, Westminster semtinde Thames Nehri’nin kuzey yakasında, Whitehall’da bulunan diğer kamu binalarının yakınında yer almaktadır. Ziyaretçiler, Westminster Hall (Parlamenter mülkün en eski binası), Avam Kamarası Evi ve Kraliyet Galerisi de dâhil olmak üzere, binanın çeşitli alanlarını ziyaret edebilmektedir.
Victoria ve Albert Müzesi (Victoria and Albert Museum)
Victoria ve Albert Müzesi veya kısaca V & A, South Kensington bölgesinde bulunan bir müze olup, dünyanın en geniş süsleme sanatları ve dizayn içeriğine (4,5 milyon ögeden oluşan koleksiyona) daimi olarak ev sahipliği yapmaktadır. Ücretsiz girilen müzede koleksiyonlar, mimarlık, tekstil, mobilya, çizimler, mücevherler gibi kategorilere göre düzenlenmiş olup, haftalık süreli halka
açık konferansların yanı sıra çeşitli geçici sergiler ve ücretsiz rehberli turlar sunmaktadır.
Londra Doğa Tarihi Müzesi (Natural History Museum)
Londra Doğa Tarihi Müzesi, Güney Kensington’da Cromwell Yolu’nda bulunan 3 büyük müzeden birisi olup, dinozor kemiklerinden simüle edilmiş bir depreme kadar 70 milyondan fazla farklı örnek ve sergiye sahiptir. Doğal Tarih Müzesi çoluk çocuk ailece gezenler arasında favori olup, bu yüzden çocuklarınızın bayılacağından şüpheniz olmasın. Müzenin çeşitli sergilerinde daha iyi gezinmenize yardımcı olmak için akıllı telefonunuz için ücretsiz Doğal Tarih Müzesi Uygulamasını indirmeyi unutmayın.
St Paul Katedrali, Aziz Paul Katedrali (St. Paul’s Cathedral)
Westminster Manastırı’nın yanı sıra St. Paul Katedrali de Londra’daki ikinci görülmesi gereken kilise olup, Anglikan katedrali ve Londra Piskoposluğunun merkezidir. Dünyanın en büyük kiliselerinden biri olan St Paul Katedrali heybetli kubbesiyle Londra’nın siluetine hâkim bir yer teşkil etmektedir. Büyük Londra yangınında yanmasına karşın 2. Dünya Savaşı‘nda Alman bombardımanından kurtulmuştur.
Londra gözü (The London Eye)
İngiltere’nin en popüler turistik mekânlarından biri kabul edilen ve yılda üç milyona yakın turist tarafından ziyaret edilen, Merlin Entertainments London Eye, 135 metre yüksekliğiyle, Avrupa’nın en yüksek dönme dolabıdır. Thames Nehri üzerinde, Londra’nın Güney Yakası’nın kuşbakışı perspektifini £22.95 karşılığında seyredebileceğiniz dönme dolaba yükseklik korkusu olanların binmeden önce düşünmesi tavsiye edilir.
Londra’ya gitmeden önce bilinmesi gerekenler
Londra’ya gitmek için en uygun zaman
Londra’ya yılın her zamanı gitmek mümkün olsa da ilkbahar sonları ve sonbahar başları havaların dışarıda saatlerce gezmeyi mümkün kıldığı ama şehrin yaz mevsiminden daha az kalabalık olduğu zamanlar olduğundan tercih edilmelidir. Londra’yı daha ucuz gezmek istiyorsanız düşük sezon olan Ocak ve Şubat aylarını deneyeblirsiniz.
Londra’da hava durumu
Londra’nın hava durumu tahmin edilemez denli değişken olup, genellikle gökyüzü gri renkli ve bulutlarla kaplıdır. Günlük ortalama sıcaklık kış aylarında 9 ° C, yaz aylarında 23 ° C’ye ulaşmaktadır. Londra seyahatiniz yaklaştığınızda mutlaka haftalık hava durumuna göre valizinize koyacağınız kıyafetleri gözden geçirmeniz tavsiye edilir. Yaz ortasında 38 °C geçen birkaç günden sonra hava birden soğuk ve yağmurlu hale gelebilmektedir.
Londra’ya Nasıl Gidilir?
Londra’da beş ana havalimanı vardır (Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton ve London City). Heathrow (heathrow.com) Londra’nın merkezinin 24 mil batısında yer almaktadır. Heathrow’da indikten sonra Paddington’dan otobüs, metro, tren ve Heathrow Express ile kent merkezine erişilebilir. Londra’nın 30 mil güneyinde yer alan Gatwick’de (gatwickairport.com) inildiğinde ise ana tren hatları ve Victoria istasyonundan Gatwick Express ile kent merkezine ulaşılabilir. Stansted, Luton ve London City havaalanlarından da kente ulaşım mümkündür.
İngiltere’nin para birimi nedir?
İngiliz para birimi, İngiliz Sterlini veya İngiliz poundu olup, pound veya sterlin dünyanın en değerli para birimleri arasında yer almaktadır. 1 pound 100 penny (peni)’dir ve pençe (pens) olarak da adlandırılmaktadır. Pound’un simgesi ‘£’ Penny’nin simgesi ise ‘p’dir.2018 Aralık itibarı ile £1 veya 1 pound 6,79 Türk Lirasına eşdeğerdir. İngiltere’de tedavülde bulunan kâğıt paralar £50, £20, £10 ve £5 iken madeni paralar ise £2, £1, 50p, 20p, 10p, 5p, 2p ve 1p’dir.
Londra’da Nasıl Gezilir?
Londra’da etrafı dolaşmanın en iyi yolu toplu taşıma olup, banliyöler de dâhil olmak üzere şehrin tüm bölgelerini kapsayan toplu taşıma ağı etkili ve düzenli işlemektedir. Tube olarak adlandırılan Londra metrosu ve otobüslerde kullanmak için Oyster kartı almanız akıllıca olacaktır. Visitor Oyster card bir akıllı kart (smartcard) olup, Otobüs, metro, tramvay, DLR (Docklands Light Railway), TfL Rail, River Bus ve Londra’daki National Rail servislerindeki seyahatler için hızlı ve kolay bir yoldur. Londra ziyaretiniz öncesi internet üzerinden 3 £ posta masrafı ile temin edebileceğiniz oyster kartı ayrıca istasyonlardan £15 karşılığında satın alabilir, para yükleyebilirsiniz. Metro veya otobüse binerken kapılarda sarı düğmeye akıllı kartı dokundurarak okuttuğunuzda içeri girebilirsiniz. Londra’da 3 gün kalacaksanız £25 Visitor Oyster card ile 1 ve 2. Bölgelerde sınırsız gezebilirsiniz. 11 yaşın altındaki çocuklar bedava seyahat edebilmektedir. Bununla birlikte sadece 1. Bölge (zone 1) içinde seyahat ediyorsanız, yürümeniz yerinde olur. Sözgelimi Covent Garden ve Leicester Square arasında yürümeniz 4 dakika sürecektir üstelik Covent Garden istasyonundaki asansör kuyruğuna girmenize de gerek kalmayacaktır.
Londra konulu kitaplar
Charles Dickens’tan Oliver Twist, Virginia Woolf’tan Bayan Dalloway, Monica Ali’den Brick Lane ve Zadie Smith’ten Swing Time muhtemel bir Londra seyahati öncesinde okunabilir.
Yemek Yerken, Barda veya Kafede
Londra restoran ve kafelerinde çoğu zaman faturalarınıza isteğe bağlı servis ücreti eklenecektir (fişi dikkatlice okuyun). Bununla birlikte aldığınız hizmet iyi değilse, bunun kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Eğer faturanız bir servis ücreti içermiyorsa ve hizmetten memnun kaldıysanız % 12.5-15 arası bir ücreti bahşiş olarak bırakabilirsiniz.
Londralılar kuyruğa girmeye bayıldığını unutmayın! Barda, tuvalette, bilet makinesinde hatta soyunma odasında bile olsanız mutlaka girmeniz gereken bir kuyruk olacaktır.
Londra’da Müzelerin çoğu ücretsizdir
Bilim, moda, endüstri veya sanat… Konusu ne olursa olsun Londra’daki müzelerinden memnun kalacaksınız ve müzenin geliştirilmesi veya düzeltilmesi için cebinizden bir kuruş bile harcamanıza gerek yok. Londra’daki bazı muhteşem müzelere giriş ücretsizken bazılarına isteğe bağlı bir bağış yapmanız gerekmektedir.
Yumurta, domuz pastırması, sosis, fasulye, artı mantar, siyah puding veya ızgara domates gibi ekstralardan oluşan doyurucu İngiliz kahvaltısını (English breakfast) ucuz kafelerden şık restoranlara kadar kentin her yerinde bulabilirsiniz.
Bilet Fiyatları
Oldukça yüksek West End fiyatlarının sizi iyi bir şova görmesini engellemesine izin vermeyin. Londra’da nasıl yapılacağını biliyorsanız ucuza tiyatroya gitmek her zaman mümkündür. Internet üzerinden indirimli bilet alabileceğiniz gibi her mekânın kendine özgü bir indirim ve ucuz bilet uygulaması bulunmaktadır. Londra’da 20p karşılığında film seyrettiğiniz günler geri kaldıysa da ziyaretçi dostu indirim günlerini takip ederek veya Londra’da uzun süre kalacaksanız sinema üyelik sistemiyle ucuza film seyretmek de mümkündür.
Dikkat Edin!
Güvercinleri beslemeyin! Trafalgar Meydanı’nın kuşlarını beslemek yerleri kirlettiğiniz için size 500 sterlin para cezası olarak geri dönebilir.
Makaleniz oldukça güzel, hatta harika diyebilirim. Yurtdışına çıkma hayali dahi hayal oldu diyebiliriz. Şehirdışına dahi çıkmadan önce bayağı planlamalar yapıyoruz. Umut ediyorum ki ben de ölmeden önce farklı ülkeler göreceğim.